Jsme připraveni

autor: | 29. 9 2020

Distanční forma vzdělávání byla pro naši školu výzvou, kterou jsme přijali s velkým nasazením. Při jarním uzavření školy jsme měli výhodu oproti jiným krajům, protože u nás probíhaly jarní prázdniny, během kterých jsme vytvořili provizorní podmínky pro vzdělávání na dálku. Každý z učitelů si vybral
s rodiči způsob komunikace, který mu vyhovoval nejvíce. Někdo používal Whats App, Messenger, Skype, Teams, někdo se přikláněl k e-mailům nebo telefonátům. Výuka na dálku byla zahájena hned v pondělí po jarních prázdninách. S našimi žáky jsme byli po celou dobu v kontaktu a snaha všech učitelů, žáků a především rodičů předčila naše očekávání. Ano, distanční způsob výuky nese hodně úskalí a je velice náročný. Někdy se člověk cítí, že to nemá cenu, rodičům občas vstávají vlasy hrůzou a některé děti si myslí, že jsou na prázdninách, ale tento způsob výuky nám přináší i pozitivní zkušenosti. Učitelé zjistili, v jakých podmínkách cvičí jejich žáci, navázali užší vztah s žáky a rodiči, komunikace se prohloubila. Zjistili, že některé způsoby výuky jim vyhovují více, jiné méně, protože na výuce na dálku je krásná ona rozmanitost a neustálé zkoušení. Také se všichni učitelé moc těšili do práce
a žáci na standardní výuku. Pro nezasvěcené, učit na dálku je velice náročné a zabírá mnohem více času než prezenční způsob výuky.

Zkušenosti z jarních měsíců nám vnukly myšlenku sjednotit na naší škole vzdělávání na dálku. Všem našim žákům byl školou zřízen e-mail a všichni učitelé budou při dalším uzavření školy nebo dlouhodobé absenci žáka či pedagoga vyučovat přes aplikaci Teams. Proto prosím všechny rodiče, aby svým dětem co nejdříve nainstalovali aplikaci Teams a klasifikaci do zařízení ke kterému mají Vaše děti přístup. Od svých učitelů máte k dispozici přihlašovací údaje, které přihlásíte na portálu office 365, systém Vás vyzve ke změně hesla, poté v liště nalevo naleznete ikony. Žáci budou používat pouze ikony Outlook a Teams.
Přes Teams s Vámi budou Vaši učitelé komunikovat v případě distančního vzdělávání nebo dlouhodobé absence žáka či učitele.
Na Outlooku naleznete přihlašovací údaje do elektronické žákovské knížky pro žáky: Nainstalujte dětem aplikaci Klasifikace a zadejte přihlašovací údaje, které naleznete v poště (Outlooku).

Mějte s námi trpělivost, stále se učíme a občas něco nevyjde, ale moc se snažíme. Ještě před rokem jsme si mysleli, že IT technika a umění nejde dohromady. Najednou jsme si vyzkoušeli, že všechno je možné. Nyní vyučujeme přes aplikace a koncerty plánujeme vysílat online.

Moc Vám děkujeme za Vaši přízeň a za to, že vše prožíváte s námi.

Markéta Trnková Krchňáková, DiS.
ředitelka ZUŠ Nový Bor