Mladá Evropa zpívá Beethovena

autor: | 14. 10 2021

MLADÁ EVROPA ZPÍVÁ BEETHOVENA

Třikrát se musel kvůli pandemii covidu odložit mezinárodní festival k 240. výročí narození jednoho z největších hudebních géniů – L. van Beethovena. Soubory z 11 zemí (mj. 2 symfonické orchestry a několik pěveckých sborů) se měly představit každý se svým hudebním programem a na závěr se spojit při provedení poslední věty 9. symfonie s Ódou na radost. Mezi pozvanými byli i zástupci z partnerského města Kamenický Šenov a díky tomu i pěvecký sbor Camella ze ZUŠ v Novém Boru.

Kvůli nepříznivé situaci jsme se nakonec rozhodli, že náš příspěvek natočíme a zúčastníme se celé akce pouze online. Během posledního roku se nám tak podařilo natočit 4 skladby a na poslední červnové zkoušce i zvukovou nahrávku Ódy na radost. Výsledek individuální práce našich zpěváků je možné shlédnout na stránkách naší školy. V létě nás organizátoři informovali, že finále celého festivalu bude zpívat se symfonickým orchestrem jen náš sbor, což nás sice mile překvapilo, ale také trochu zaskočilo. Na srpnovém soustředění nejstaršího oddělení Camelly jsme tak ještě na poslední chvíli improvizovaně vytvářeli v lesním divadle ve Sloupu  i videonahrávku.

Týden po skončení festivalu nás v Novém Boru navštívili tři členové organizačního výboru a dostalo se nám velké pochvaly a dalších pozvání do budoucna. Koncert měl prý obrovský úspěch. Výtěžek celé akce byl věnován na pomoc obětem tragických povodní, které Německo v létě postihly. A nás velmi těší, že jsme mohli svou „troškou“ přispět na obnovu hudební školy v partnerském Rheinbachu.