Koncerty pro Ukrajinu

autor: | 6. 5 2022

Koncerty pro Ukrajinu

Naše škola přemýšlela, jak v této těžké době může pomoci a napadlo nás, že nejlépe tím, co je nám nejbližší, a to je hudba. Rozhodli jsme se uspořádat dva charitativní koncerty, jejichž výtěžek půjde na dobrou věc. Jeden se uskutečnil v KD Ralsko v Mimoni pod záštitou města Ralsko v pátek 8. 4. 2022 a druhý pod záštitou Rodiny v centru proběhl 29. 4. 2022 v Městském divadle v Novém Boru.

Koncert v Mimoni byl uspořádán za účelem podpory ukrajinských rodin ve městě Ralsko, kde potřebovali podpořit finančně a materiálně. Na koncertě se vybralo krásných 15 584 Kč, peníze putovaly na transparentní účet. Z Ralska se na koncert přijeli podívat i ukrajinští uprchlíci, kteří měli díky koncertu malé rozptýlení a na chvíli zapomněli na útrapy války. Dobrovolníci připravili pro posluchače občerstvení, které se po skončení koncertu prodávalo a výtěžek byl vložen též na transparentní účet. Program byl velice pestrý, na koncertě mimo žáky naší ZUŠ vystoupil taneční kroužek Ralska a pěvecký sbor Zpěvandule. V závěru zazněla ukrajinská hymna, kterou se naši žáci a učitelé rozloučili.

Záznam z koncertu naleznete zde: Koncert pro Ukrajinu v Mimoni

Koncert v Novém Boru měl stejně vřelou atmosféru jako v Mimoni. Byl uspořádán pod záštitou Rodiny v centru a partnerem bylo město Nový Bor a Kultura Nový Bor. Sál divadla byl plný a posluchači velmi chválili pestrost programu. A tak, téměř dvouhodinový koncert, utekl jako voda. Vystoupil zde, kromě sólistů, pěvecký sbor Camela a Kameláček, folková kapela, saxofonový soubor a jazz rocková kapela. Hosty byly ukrajinské ženy se svými dětmi, které zazpívaly několik písní a zvlášť dojemná byla v jejich podání báseň. V závěru zazněla ukrajinská hymna, kterou si s dětmi a učiteli zazpívalo i publikum. O výzdobu sálu se postaral výtvarný obor. Vybralo se 10 860 Kč a další finanční příspěvky lidé věnovali na účet sbírky pro ukrajinské uprchlíky na Novoborsku.

Oba charitativní koncerty měly společného jmenovatele a tím byla snaha pomoci lidem v jejich těžké životní situaci, lidem, kteří potřebovali okamžitou pomoc. Atmosféra na těchto koncertech byla velmi emotivní. Jsme rádi, že jsme mohli přispět tím, co je nám nejbližší, a to je hudba. Hudba, která spojuje a mluví jazykem, kterému rozumí všechny národy.