Autorský večer Pavel Kratochvíl

autor: | 31. 5 2022

Myslím si, že lepší den než pátek 13. jsme si pro autorský večer ze skladeb a písní Pavla Kratochvíla nemohli vybrat. Už datum slibovalo, že koncert bude výjimečný. A také byl. Nestává se tak často, aby žáci hráli a zpívali skladby a písně žijících autorů, a ještě méně se stává, aby byl sám skladatel koncertu přítomen. My měli to štěstí, že Pavel Kratochvíl přijel, aby si děti poslechl a aby je podpořil. Na koncertě zaznělo 11 klavírních miniatur a 4 písně v podání žáků ZUŠ Nový Bor. Před koncertem jsem dětem řekla, že chyby se nepočítají, že budu ráda za jejich otevřené srdce a prožitek. A přesně tak to bylo. Klavíristé a zpěvačky hráli a zpívali s krásným výrazem, citlivou dynamikou a hlubokým procítěním. Pro zpěváky bylo zážitkem, že je doprovodil na klavír sám skladatel. Klavíristé zase měli výhodu, že na skladbách před půl rokem s autorem pracovali. Pavel Kratochvíl tedy viděl, kam se skladby posunuly od jejich setkání. Všechny klavírní skladby byly inspirovány intuitivními kresbami Mea Rei. Krásná muzika s názvy většinou poetickými-Jako dech, Do ticha hlas zakletý, Protančit se ke kapce rosy, Moře v kapce slzy, Zahořet a neutonout, Schoulit se do svého ticha nebo V utajení na procházku.

V druhé části večera vystoupilo Duo Piacere-zpěvačka Dáška Vývleková a klavírista Pavel Kratochvíl. V jejich podání posluchači vyslechli pět autorských písní na texty Mea Rei. Představila se také dcerka Pavla Kratochvíla zpěvačka Tereza Anežka Kratochvílová.

A jaké dojmy si odvezl sám autor? Můžete číst níže.

Páteční koncert byl pro mě nádherným zážitkem a zároveň nádherným setkáním s úžasnými mladými hudebníky. S velkou radostí jsem naslouchal tónům jejich hudby. Úmyslně píšu „jejich“. Autor, skladatel sice napíše skladbu, zapíše ji do not, ale jsou to vlastně jen černé kuličky.  Hudbu oživuje až její interpret, který dává život a smysl oněm černým kuličkám na papíře. A mé skladby opravdu žily. Plné emocí a radosti z každého tónu.

Děkuji všem, kteří se na tomto koncertě podíleli a těším se na případná další setkání. Pavel Kratochvíl

Ráda bych poděkovala všem muzikantům, Pavlovi Kratochvílovi, Dášce Vývlekové, Tereze Anežce Kratochvílové a také vnímavému publiku, které vytvořilo krásnou atmosféru. Věřím, že z tohoto koncertu budeme všichni dlouho čerpat radost a bude skvělou motivací.
Regina Krchňáková