Koncert s Jaroslavem Svěceným

autor: | 8. 12 2022

Dne 23. listopadu 2022 měl náš orchestr Tutte cittadelle  tu čest vystoupit s českým houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným. Na tento koncert jsme se dlouho a poctivě připravovali. Přesto, že v orchestru máme několik nováčků, podařilo se nám nastudovat dvě poměrně náročné skladby. Jednalo se o část Zimy z cyklu Čtvero ročních období od Antonia Vivaldiho a závěrečná část Pastorale z Vánočního Concerta grossa od Arcangela Corelliho.

Již dva dny před koncertem jsme měli možnost vše v divadle Nový Bor vyzkoušet a v klidu si připravit akustickou zkoušku. Když dorazil pan Svěcený, všichni se mohli na vlastní oči přesvědčit, že pan Svěcený není jen houslový virtuos, ale i člověk s velkým smyslem pro humor, který vnesl do našeho společného hraní velkou pohodu. Pan Svěcený s sebou přivezl i mnoho vzácných a drahých italských nástrojů, mimo jiné Stradivari a Guarneri del Gesu, které nám slovem představil, a na které zahrál. Po našem společném vystoupení, které se myslím opravdu vydařilo, pokračoval hlavní program pana Svěceného a akordeonisty Ladislava Horáka s názvem Ve znamení tanga. Jak název napovídá, vyslechli jsme slavné tangové melodie z celého světa.

Po koncertě nás pan Svěcený ještě pozval na besedu, kde odpovídal na naše dotazy a podepisoval se dětem z orchestru na památku. Věříme, že si naše společné hraní užil nejen celý orchestr Tutte citadelle a posluchači, ale i mistr Svěcený, a že jsme se možná neviděli naposledy.

Martin Weiss
umělecký vedoucí orchestru Tutte cittadelle při ZUŠ Nový Bor