soustředění orchestru Tutte cittadelle

autor: | 8. 12 2022

Ve dnech 11. – 13. listopadu 2022 se uskutečnilo intenzivní soustředění smyčcového orchestru Tutte cittadelle. Sešli jsme se u nás v našem bytě v Krásné Lípě. Z obývacího pokoje jsme vystěhovali gauč do pracovny a náš cvičící komorní sál byl připraven. Nakonec s drobnými peripetiemi dorazili všichni a my začali ještě v pátek odpoledne nacvičovat. Cíl byl jasný. Být houslovému virtuosovi Jaroslavu Svěcenému, s nímž jsme měli dne 23. listopadu vystoupit na společném koncertě, důstojným partnerem. Náš orchestr v září přijal hned tři nováčky, takže práce byla nelehká. Navíc tónina Es-Dur, ve které je napsána skladba Zima od Antonína Vivaldiho, je pro houslisty přímo vražedná. A tak přišly na řadu obrázky prstokladů, které si začínající elévové kreslili přímo do not. Páteční večer jsme poté prožili pozorováním měsíčních kráterů hvězdářským dalekohledem.

Celé sobotní dopoledne jsme opravdu s malými přestávkami pilně hráli, včetně dělených zkoušek. Odpoledne jsme za krásného počasí vyrazili na křížovou cestu v Jiřetíně pod Jedlovou a odtud jsme podnikli dobrodružnou bojovou hru o dobytí Tolštejnu. Jeden oddíl byl přepadový, druhý se snažil nenápadně probít až k hradu. Někde zvítězila rychlost, někde zase chytrost. Některé děti se do hry tak vžily, že už se začalo smrákat a ony nikde. Vše ale nakonec dobře dopadlo a my v pozdním odpoledni opět zasedli za pulty. Mimo nácviku repertoáru na koncert s panem Svěceným jsme ještě rozpracovali novou skladbu – titulní melodii z filmu Forest Gump. Večer patřil bojovce, ve které vyšlo najevo, že více jak polovina orchestru netuší, jaké má tónina Es-Dur předznamenání! Já teda nevím, co na té nauce dělají? 😊

V neděli dopoledne se vše skládalo jako puzzle velkého obrazu. O naše žaludky se pilně celou dobu soustředění starala má nezdolná paní, a tak se celé soustředění velmi vydařilo a já se jen začal bát, aby na koncert s panem Svěceným byli všichni zdrávi. A jak to dopadlo, to se dozvíte v následujícím článku.

Martin Weiss
umělecký vedoucí orchestru Tutte cittadelle