Dramatění

autor: | 10. 3 2023

V roce 2022 se veřejnosti poprvé představily divadelní soubory LDO z novoborské ZUŠ. Po dvou pohádkách, které byly určené pro malé děti, se obě nejstarší oddělení pustila do příprav na svou první soutěž. Vznikly dvě další pohádky pro „dospělejší“ publikum, ale těsně před koncem roku se zjistilo, že sál, kde se bude konat okresní kolo, nemá potřebné technické vybavení. Narychlo se tedy začalo s nácvikem nových představení.

Mladší soubor KO.PA.NEČ.EK si vzal námět z pohádky o 12 měsíčkách, starší KO.PA.NEC se pokusil objasnit osudy 11 sester krásné Zlatovlásky. I když se nakonec okresní soutěž přesunula do ZUŠ v České Lípě, nevraceli jsme se k původním hrám a přihlásili tyto nově vzniklé „veselohry“, které mají minimum technických požadavků a jsou založené především na konverzaci.

V sobotu 4. března se v sále naší školy uskutečnila premiéra pro rodiče a pozvané hosty. Pro mladé „dramaťáky“ to byla vítaná generálka před prvními cestami mimo naše město. Kromě zmíněných dětských kolektivů se jako překvapení představil i soubor K.Š.A., který je součástí nově vzniklé Akademie III. věku. I v oslabené sestavě „žákyňky 1. ročníku“ – jak se samy seniorky nazývají – pobavily zaplněný sál svou autorskou hrou „Kterak hajný naučil dědka pytlačit“.

O pouhé dva dny později se již konala v České Lípě přehlídka dětských divadelních souborů, které se zúčastnili kromě našich zástupců a 2 domácích oddělení ještě divadelníci ze ZUŠ v Doksech. Shlédli jsme celkem 6 představení a byla to pro nás veliká zkušenost. Všichni účinkující se pak sešli a do pozdních večerních hodin se v útulném divadelním studiu vedly zajímavé diskuse. Všichni se již těšíme na krajské kolo, které bude v tomto roce hostit koncem března Železný Brod. M. Hlavačíková