Komorní hra s převahou smyčcových nástrojů

autor: | 5. 4 2023

Měsíc březen byl měsícem soutěžním pro komorní soubory s převahou smyčcových nástrojů. Do okresního kola naše škola vyslala houslové duo ve složení Barbora Holešinská a Jindřich Vejražka. Nácvik byl náročný. Obě děti jsou v mimoškolních aktivitách velmi různorodí a aktivní, navíc oba dojíždějí do ZUŠ Nový Bor z velké dálky. Já jakožto učitel houslí jsem si také „sáhl“ do svých rezerv. Nakonec jsme však vše zvládli a udělali myslím v okresním kole, které jsme s přehledem vyhráli, velmi dobrý dojem.

Naší největší předností jsou velká barevnost a dynamika při hře. Jsme rádi, že podobné cíle sleduje celá naše umělecká škola. Děti jsem tradičně motivoval
k tomu, aby se v krajském kole o výsledek poprali, protože kdo nebojuje, nic nevyhraje. To se nám všem myslím povedlo. Když říkám nám všem, myslím tím děti, mne i rodiče obou žáků, kterým také touto cestou velmi děkuji.

Ještě den před soutěží jsme poctivě hráli večer „na intonaci“, protože přibližná intonace všechny smyčcové muzikanty bez rozdílu trápí. Nakonec se nám podařilo jako jedinému souboru v okrese Česká Lípa celou soutěž krajského kola vyhrát. Nejvíc mne však potěšilo, když jsem byl dva týdny po soutěži vybírat nové housle pro svého žáka u obchodníka s hudebními nástroji
v Semilech, že o nás a našem souboru věděl, a že hudebníci a pedagogové nejen celého Libereckého kraje, kteří k němu často zavítají, mu pozitivně referovali o našem vystoupení v kraji. To je vizitka, které si všichni upřímně považujeme a zároveň nás motivuje k další práci v celém smyčcovém oddělení.

Martin Weiss – učitel houslí