Benefiční festival Novoborská písnička

autor: | 4. 6 2023

PRO NADAČNÍ FOND OZVĚNA SE VYBRALO KRÁSNÝCH 12 425 KČ. VŠEM MOC DĚKUJEME!!!

V sobotu 3. června 2023 zahrada ZUŠ rozkvetla písničkami. Konal se tu 1. ročník benefičního festivalu sborového zpěvu. Festival uvedl a svou přítomností podpořil pan starosta Mgr. Jaromír Dvořák a zpěváky malé i velké pozdravila ředitelka Nadačního fondu Ozvěna paní Pavla Prokešová. Dopolední část patřila dětským pěveckým sborům. O úvodní vystoupení se postaral domácí novoborský Kameláček, dále tu vystoupil DPS ZUŠ Varnsdorf, Roudnický dětský sbor, a Javořičky z Plzně. Odpoledne se představily smíšené a ženské pěvecké sbory-Polevský pěvecký sbor, Cantoria Praha, Arytmie Praha, Zpěvandule a tečku za festivalem udělali opět domácí, tedy Camella. Pokud se sejde tolik zpěváků je nasnadě zazpívat si i společně. Závěrečná píseň v dopolední části Ufo, ufo, ufoni pod taktovkou Jiřího Štrobla rozehrála úsměvy na tvářích zpívajících dětí i publika. Společná píseň dospěláků také potěšila. Šly panenky silnicí šly hezky svižně, dokonce v čardášovém tempu. A tak lehce zadýchaní jsme doběhli do cíle. Počasí festivalovému zpívání přálo, bylo krásně a zdálo se, že i slunce si s námi notovalo. Celý festival se nesl v duchu báječné, příjemné a inspirativní atmosféry. Pokud se sejdou lidé podobně vyladění, je to velké obohacení a je to radost. Festival se konal pod záštitou města Nový Bor a hlavním partnerem byl Crystalex Nový Bor. Jemu patří poděkování za krásné ceny pro všechny sboristy, sklenička, která bude hezkou vzpomínkou na den plný muziky. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje do NF Ozvěna a peníze pomohou dětem se sluchovým postižením. Byl to krásný den. Co víc si přát? Snad jen, aby Novoborská písnička nebyla první a zároveň poslední vlaštovkou, ale aby příští rok opět na zahradu ZUŠ přiletěla. Poděkování patří všem, kteří se starali o hladký chod celé akce. Tedy zejména učitelům ZUŠ, dětem, které pomáhaly s přípravami i organizací a rodičům, kteří také přispěli pomocnou rukou. Velký dík patří našemu skvělému zvukaři Josefu Pelzovi, je to opravdu mistr zvuku a Petru Vrbovi za zachycení celého festivalu na kameru. Byl to vskutku hvězdný tým.

O festivalu napsala i členka pěveckého sboru Zpěvandule Kristýna Janegová

Na druhý den před polednem jsme již byli na cestě do Nového Boru. Stále jsme byli nabití atmosférou předchozího večera, ale zároveň jsme měli trému z toho, co nás čeká. V zahradě ZUŠ Nový Bor se totiž konal Benefiční festival Novoborská písnička, jehož výtěžek putoval na podporu Nadačního fondu Ozvěna, který pomáhá dětem a mladistvým se sluchovým postižením.
Festival sborového zpěvu připomínal ze všeho nejvíc přátelské setkání sborů z okolí i daleka. V dopolední sekci dětských sborů vystoupil domácí sbor Kameláček, sbor při DPS ZUŠ Varnsdorf, Roudnický dětský sbor a plzeňský sbor Javořičky. Odpolední sekci dospělých sborů zahájili sboristé Zpěvandulí. Následoval začínající Polevský pěvecký sbor, Cantoria Praha, Arytmie Praha a sekci uzavíral domácí sbor Camella. Ať už šlo o sbory s komorním obsazením nebo ty početnější, o sbor, který oslavil své první narozeniny nebo pětatřicáté, všechny se snažily předat to nejlepší ze své tvorby. Počasí se vydařilo, pódium a hlediště na zahradě bylo obklopené stromy, které poskytly příjemný stín a po celou dobu panovala uvolněná a radostná atmosféra. Sbory mezi sebou nesoutěžily, ale vzájemně si předávaly své písničky, jako by to byly rozličné pralinky z bonboniéry. Celý den plynul jako na drátkách, za což patří veliké uznání a díky organizátorce festivalu Markétě Trnkové Krchňákové a moderátorské dvojici Regině Krchňákové a Gabriele Bártové. Za podporu a servis během celého dne děkujeme žákům ZUŠ Nový Bor.
Ještě několik dní po festivalu jsme si s hostujícími sbory a posluchači vyměňovali slova chvály. Přes všechny zdravotní hendikepy, které Zpěvandule potkaly v předchozích dnech, nepodařenou generálku i nervozitu z pódia, mikrofonů a přihlížejících profesionálů, z nás Regina vymačkala to nejlepší. Za tuto její neuvěřitelnou energii a neochotu ustoupit ze svých nároků ji máme tak rádi! Přejeme Novoborské písničce, ať pozitivní ohlasy a pocit osvěžení a radosti předznamenají budoucí ročník!

Nahrávka Novoborská písnička