Setkání Skleněnek a Zpěvandulí

autor: | 7. 12 2023

5. prosince, v den, kdy dětem naděluje dárky svatý Mikuláš a čert je pošťuchuje a rošťačí s nimi se v sále ZUŠ Nový Bor setkaly dva pěvecké sbory, které se také vzájemně obdarovaly a veselou chvilku s koledami prožily. Skleněnky – pěvecký sbor seniorek a smíšený pěvecký sbor Zpěvandule si popěly v samostatném programu a pak několik koled provedly společně. A právě společné zpívání bylo tím nejsilnějším zážitkem. Koledičky české a moravské za doprovodu klavíru, kytary a nástrojů Orffova instrumentáře zněly krásně a navodily sváteční adventní atmosféru. Nechybělo malé občerstvení a dárečky. Právě takové chvíle bychom měli v čase adventu prožívat. Chvíle pospolitosti, radosti a společného tvoření.

Regina Krchňáková

Už je to tady. Dlouho očekávaný koncert spřátelených sborů Skleněnky a Zpěvadule právě začíná. Sál je naplněn, ve vzduchu se chvěje nervozita a sbor seniorek Skleněnky se chystá k první koledě. Ještě než začnou zpívat, obdivujeme jejich vizáž. Všechny jsou slavnostně oblečené, načesané, ošperkované, nalíčené.  I přes to, že lecjaká záda už nedrží právě rovnou linii, jim to moc sluší.  Je to pro ně velký den a svátek.

První tóny klavíru, ženy začínají hrát na rolničky, drhla i triangly a pásmo koled začíná. Kromě těch známých, které s láskou zpívalo i publikum, nás obveselují i netradiční šumavskou Jede sedlák do lesa. Projev Skleněnek je čistý, energický a odhodlaný.  Ale hlavně plný radosti a opravdovosti. Každá z nich dává do zpěvu to nejlepší. Je to mimořádný koncert.

Po první části následuje část společných skladeb se Zpěvandulemi. Zaznívá lidovka, africká skladba a vracíme se k vánočnímu naladění koledami. Koncert zakončuje pár skladeb ze Zpěvandulího repertoáru. Převažují opět koledy. Publikum je velmi vřelé a zpěvavé, potleskem nešetří.

V závěru Regí překvapuje dárky. Pamětním listem a svými obrázky. Moc jí děkujeme. Ne jen za dárky, ale za celé její vedení dvou sborů, za její energii, nadšení a lásku.

S tóny Kamilovo Halleluja se definitivně loučíme. Avšak Skleněnky překvapují ještě jednou, tentokráte uspokojují naše chuťové pohárky. Napekly cukroví a buchty. To je do slova sladká tečka za dnešním výživným podvečerem.

Martina Kuhnelová – členka sboru Zpěvandule