Vystoupení pro Štěpána Raka

autor: | 15. 12 2023

Koncert kytaristy Profesora Štěpána Raka, který se v našem městě uskutečnil 3.12.2023 v divadle Nový Bor, byl krásným důvodem ke společné návštěvě divadla žáků mé kytarové třídy. Už v době cca měsíc před koncertem jsem jednala s paní manažerkou pana Raka o setkání mých žáků s panem virtuózem. Tato jednání nebyla moc úspěšná, i když velmi zdvořilá. V divadle se kromě koncertu měla konat i výstava fotografií pana Profesora. Díky tomu vznikl nápad mezi mnou a paní Rejholcovou, která má na starosti kulturu v Novém Boru a celý koncert i výstavu zajišťovala, že bychom mohli pana Profesora překvapit a celou vernisáž zahájit jeho skladbou, kterou by zahrála moje žačka Lola Vobrová.

A tak moji starší žáci nastoupili do divadla již hodinu před koncertem a čekali jsme na vhodnou chvíli k zahájení vernisáže. Situaci trochu zkomplikovala samotná interpretka, která tam na rozdíl od svých spolužáků nebyla včas. Pan Štěpán Rak měl zvukovou zkoušku, pak se sám rozcvičoval a hodina koncertu se blížila, což jsem sledovala s obavami, že se setkáni neuskuteční. Naštěstí zasáhla paní Rejholcová, která za mistrem šla, pověděla mu o nás i s tím, že už tam hodinu čekáme. Byli jsme tedy pozváni na pódium k setkání a malé besedě, zatímco ostatní návštěvníci čekali u šaten.

Pan Rak byl velmi milý, přátelský, s dětmi si moc pěkně povídal a dokonce i něco poradil. Vždy si říkat jenom to, co chceme dokázat, nikdy se předem nepodceňovat. Když jsem mu prozradila, že pro něj máme hudební překvapení, byl dojat a těšil se. A tak mohla být zahájena i vernisáž. Lolu sám pan Štěpán Rak uvedl jako první překvapení, po úspěšném vystoupení jí podal ruku a poděkoval. Sám zahrál fanfáru, kterou nás pozval všechny do sálu.

Koncert byl vynikající. Pan Profesor dnes už hraje výhradně své skladby, které jsou zároveň jeho improvizace. Sám říká, že danou skladbu hraje pokaždé s nějakou odchylkou. Hrál např. skladbu Vzpomínka na Prahu, v jejímž závěru zaznívá jeho zpracování Smetanovy Vltavy. Pomyslela jsem si, zda moji žáci poznali, co pan Profesor hraje. Věnovala jsem celý týden dotazům na toto téma a zjistila, že většina žáků skladbu nepoznali. Mám proto naplánovanou hodinu, kdy jim pustím Smetanovu Vltavu v orchestrálním provedení, pak znovu Vzpomínku na Prahu pana Štěpána Raka a Vltavu hranou na sólovou kytaru.

Myslím, že tato návštěva divadla se povedla a přinesla uspokojení z nádherné hudby nám všem.