1. divadelní podvečer

autor: | 23. 12 2023

V pondělí 18.12. se v sále ZUŠ sešli členové všech 5 oddělení LDO, aby si vzájemně předvedli výsledky své práce. Ze zadních řad sledovali představení rodiče nejmenších účinkujících, kteří zároveň pomáhali s občerstvením, protože celé setkání bylo v podstatě vánoční besídkou.

KOPANEC (= nejstarší dětské oddělení) dokázal na poslední chvíli nahradit nemocnou hlavní představitelku a zahájil večer hrou „Ježíšek v pekle“. I když každý z účinkujících hrál jinou roli a muselo se dost improvizovat, povedlo se dohrát až do finále, které patřilo samotnému Luciferovi. Toho ztvárnil náš bývalý žák Vojta, kterého oslovily děti na ulici až při cestě do „hudebky“.  Vojta se tak stal zachráncem představení a hvězdou večera.

Po krátké (občerstvovací) přestávce se představil KOPANEČEK. Scénka se jmenovala „Vánoce u Šlajsů“ a byla zajímavá tím, že se diváci na konci zamotaného příběhu nedozvěděli, jak to vlastně všechno dopadlo.

Následovaly hry dvou nejmladších oddělení. Skupina, jejíž pracovní název je zatím MRŇOUSCI I., pobavila publikum hrou s výmluvným názvem „Vánoce v domově důchodců“. Malé holčičky v roli dědoušků byly prostě „k sežrání“ a po zásluze byly odměněny dlouhým potleskem.

Vystoupení MRŇOUSKŮ II. se jmenovalo “Přepadení“. I když se jednalo o sled komických situací, nakonec nejvíce pobavily nečekané situace, jako selhání zbraně nebo mašle zamotaná do vlasů.

Jako poslední se představil soubor seniorek, který si říká KŠÁ. Dámy přenesly mladé publikum do vzdálené minulosti, konkrétně do r. 1972, do doby, kdy na venkov zajížděly tzv. pojízdné prodejny. Ve frontě na banány došlo k setkání různých postaviček a charakterů. Doslova šokem pak byl příjezd prodejny, kterou hrál – VOJTA! A když se v závěrečné scéně objevila i malá Anička, splnilo se přání pana učitele, aby se všechna oddělení nejen poznala, ale aby i dokázala spolupracovat.

Po závěrečném potlesku se již publikum chystalo k odchodu, ale na pódiu si ještě vyžádal pozornost KOPANEČEK, aby celý podvečer uzavřel tím, jak to vlastně u Šlajsů dopadlo. Tak snad toto příjemné vánoční setkání nebylo poslední. Pro případné čtenáře ještě otázka: uhádnete, kdo po představení vše pomáhal uklidit a odcházel poslední?

Jiří Štrobl