Benefiční festival Novoborská písnička

autor: | 31. 5 2024

25. květen 2024 by mohl mít přívlastek sváteční. A svátek měla písnička. Školní zahrada se v dopoledních hodinách zalila sluncem a muzikou. Vystoupilo zde celkem osm dětských sborů z různých koutů republiky – z České Lípy, Varnsdorfu, Kamenického Šenova, České Kamenice, Nového Boru, ale i z daleké Třebíče. Zaujali nás moc hezké a nápadité názvy sborů. Např. Líbezníček, Kamarádi, Korálky, Pozor sbor, Resonance, Kamínek. Děti zpívaly s velikou chutí a nadšením, bylo vidět, že si společné zpívání opravdu užívají. Šířily kolem sebe krásnou pozitivní energii. Společná píseň všech sborů Našel sem jo pytliček roztleskala publikum a byla to šťavnatá třešnička na zpěvavém dortu. Odpolední část patřila sborům dospělých. I tady to byly sbory z míst od Nového Boru vzdálených. Z Brna, Jílového, Lázní Bělohrad, Kladna a Mimoně. Pěvecké sbory měly repertoár krásně barevný, podobný rozkvetlé jarní louce. Někdo říká od Bacha po Vlacha, jiný Od Šumavy k Tatrám. Většina sborů doprovázela své písně na hudební nástroje. Housle, flétny, kytara, djembe, metalofon, drobné Orffovy nástroje zdobily písničky a moc krásně to znělo. Jen kdyby nás tolikrát déšť nezalil. Ale posluchači byli srdnatí a poslouchali krčíc se pod deštníky. Neodešli, podpořili nás. I to mělo své kouzlo, svou jedinečnou atmosféru. Myslím, že společná píseň Prší, prší byla aktuální. Byl to nádherný den, na který budeme všichni dlouho vzpomínat. Den, který se v našich srdcích hezky usadí a my z jeho nastřádané energie budeme dlouho čerpat.

VYBRANÁ ČÁSTKA 15 285 KČ potěšila všechny účinkující, posluchače, a hlavně nadační fond Ozvěna.

Slova poděkování paní ředitelky Markéty Trnkové Krchňákové:

Děkuji všem, kteří se podíleli v sobotu 25. 5. 2024 na Benefičním festivalu Novoborská písnička. Děkuji sborům a jejich sbormistrům, moderátorům celého festivalu Regině Krchňákové a Martině Kühnelové, děkuji panu zvukaři Jaroslavu Fotrovi, který byl naprosto perfektní, děkuji panu Nevoralovi za fotodokumentaci, děkuji všem posluchačům, kteří si přišli poslechnout a přispěli do kasiček. Také děkuji firmě Crystalex za vyhotovení dárků pro naše účinkující a MAP Českolipsko a Novoborsko za finanční podporu. Velké poděkování patří našim učitelům a rodičům našich žáků, kteří připravili občerstvení a zajistili, že tento den byl plný radosti. Velice děkuji za průvodní slova panu starostovi Nového Boru Jaromíru Dvořákovi a panu řediteli Mezinárodního festivalu Lípa Musica Martinu Prokešovi, který tento den zastoupil svou paní, úžasnou dámu, která pomáhá dětem znovu slyšet, Pavlu Prokešovou.

Všem moc děkuji, díky Vám všem byla atmosféra na festivalu radostná a plná krásné muziky. Díky Vám jsme mohli pomoci dětem, které nemají takové štěstí jako my.
Regina Krchňáková