Koncert v Rudolfinu

autor: | 16. 9 2020

V sobotu 12. září jsme se vydali do Prahy na finálový koncert mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga. V Doksech se k nám připojili žáci a učitelé z místní ZUŠky a společně jsme pokračovali v cestě do hlavního města. Po příjezdu jsme měli asi hodinu času, tak jsme se prošli příjemně poloprázdnými uličkami, podívali se na nově postavenou kopii mariánského sloupu na Staroměstském náměstí, poslechli si Staroměstský orloj a udělali pár společných fotek. Pan učitel Weiss se proměnil na několik desítek minut v pražského průvodce a zasvěceně nám vyprávěl o místech, kterými jsme procházeli.

V Rudolfinu jsme obsadili celou první řadu vlevo na balkóně a kochali se krásným pohledem na pódium i hlediště. Hráčům v orchestru jsme koukali doslova přes rameno do not. Koncert uváděl známý moderátor Jiří Vejvoda. Během finálového večera se představili čtyři laureáti, dva z Česka (klavír, housle) a dva z Ruska (trubka, klavír). Sólisty doprovázel rozhlasový orchestr a celý přenos živě vysílal Český rozhlas. O vítězi rozhodla dvanáctitičlenná porota, ve které zasedly skutečné hvězdy klasické hudby, například Václav Hudeček, Jakub Hrůša, Jana Boušková, Ivo Kahánek a Lukáš Vondráček. Neuvěřitelné výkony všech umělců odměňovalo obecenstvo nadšeným potleskem. Cenu publika získal český houslista, ovšem porota rozhodla o vítězi jinak. Ve finále zvítězil fenomenální ruský pianista, který hrál Klavírní koncert Es dur Franze Liszta. Něco takového ještě asi nikdo z nás na vlastní uši neslyšel. Skladbu, kterou hrají dospělí virtuózové se světovými orchestry, předvedl patnáctiletý kluk s nadhledem zcela vyspělého klavíristy.

Koncertní menu bylo tak pestré, že si každý z nás přišel na své. Jednoho více zaujala ta či ona skladba, druhého oslovil spíše samotný sólista. Všichni jsme se však shodli na tom, že šlo o výjimečný umělecký zážitek, na který budeme dlouho vzpomínat.