Předvánoční natáčení

autor: | 14. 12 2020

VÁNOČNÍ MUZICÍROVÁNÍ

V adventním čase tradičně pořádají žáci umělecké školy řadu koncertů ve svém sálku, divadle, v domě s pečovatelskou službou i jinde. Tento školní rok jsme se museli smířit s tím, že všechny akce budou zrušeny, a tak jsme přemýšleli, jak našim posluchačům i nám samotným zpříjemnit toto náročné období. Připravili jsme pásmo vánočních koled, které jsme během vyučovacích hodin natáčeli ve školním sále. Před kamerou se vystřídali klavíristé, houslisté, flétnisté, saxofonisté, klarinetisté, kytaristé a zpěváci. Nakonec jsme natočili desítky vánočních koled, které jsme spojili do jednoho dlouhého pásma. Koledy jsme poslali mimo jiné klientům z DPS s přáním hodně, hodně, hodně zdraví.

Vánoční muzicírování

KONCERT V DIVADLE

Další videozáznam jsme vytvořili ve středu 16. prosince v divadle. Zde už nešlo jen o koledy, ale o náročnější skladby, jejichž natočení předpokládá důkladnou přípravu každého žáka. Na podzim jsme ovšem mnoho hodin v prezenční formě neměli, takže podmínky nebyly vůbec snadné.

Koncert v divadle

BAROKNÍ HUDBA PRO KLÁVESOVÉ NÁSTROJE

Ve čtvrtek 10. prosince si zahráli žáci z klavírní třídy Radka Poláčka nastudovaný repertoár na chrámové varhany v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Vzali si s sebou kameru, aby alespoň natočili, co nemohli předvést na živém koncertu. Na natočení měli bez zkoušky několik minut, protože se kvůli hygienickým opatřením museli postupně na kostelním kůru po jednom vystřídat. Kromě nezvyklého prostředí ztěžovaly klavíristům interpretaci „těžké“ klávesy, jiný rozsah klaviatury a vysoko položený stojánek na noty. Občas některá klávesa zcela vypověděla službu a nejmenší klavíristé si nemohli opřít nohy o podlahu. Každý si vybral rejstřík podle svého vkusu. Nakonec jsme natočili moc pěkné půlhodinové pásmo skladeb náročné barokní hudby. Moc děkujeme panu faráři Morávkovi, že nám umožnil strávit krásné chvíle u starého chrámového nástroje.

Barokní hudba pro klávesové nástroje

TŘÍDNÍ KONCERT

Svůj třídní koncert natočili také klavíristé pana učitele Poláčka. U nástroje v útulném sálku se postupně během vyučovacích hodin vystřídali všichni a alespoň takto si „společně“ zahráli.

Třídní koncert

Natáčení se neobešlo bez různých technických karambolů. Postupně sbíráme zkušenosti a v dalších měsících už nám to snad půjde lépe. Žáci zjistili, že hrát před zapnutou kamerou je svým způsobem mnohem těžší než před početným publikem. V prázdném sále chybí zpětná vazba a každá chybička je na záznamu slyšet mnohem více. Na živém koncertu vnímají posluchači sluchem i zrakem a „přehlédnou“ díky atmosféře řadu drobností.

Přejeme všem v roce 2021 hodně zdraví a těšíme se konečně na skutečný živý koncert.